Üye olursanız 2 TL iskontosu var. 93 TL.

Türkiye deki sigorta şirketlerinin  birliği (TSB) altında işletilen sigorta bilgi merkezi(sbm)var . 

Anlaşmalı kaza tespit tutanaklarında “açık rızam ile bilgilerin işlenmesine izin veriyorum” yazılmaz.     

Çünkü; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 81 inci maddesinin 2 nci fıkrası: 

Yalnız maddi hasar meydana gelen kazalarda, kazaya dahil kişilerin tümü, yetkili ve görevli kişinin gelmesine lüzum görmezlerse, bunu aralarında yazılı olarak saptamak suretiyle kaza yerinden ayrılabilirler.”  hükmüne göre sadece maddi hasara neden olan bir kazaya karışan taraflar kazanın görevlilerce tespitine gerek görmezlerse durumu belgeyle tespit ederek olay yerinden ayrılabilmektedirler. 

     Kişisel veriler hakkında ;bir hakkın tesisi, bu hakkın kullanılması veya korunması için kişisel verilerin işlenmesinin zorunlu olması halinde,ilgili kişinin açık rızası alınmaksızın kişisel veriler işlenebilir. Ancak burada önemli olan husus hakkın kurulması, kullanılması veya korunması için kişisel verinin işlenmesinin zorunlu olmasıdır. 

Trafik kazasında tutanağın Sigorta bilgi merkezine(SBM) işlenmesi Sigorta eksperinin işi. 

Hasar tespiti merkezi otoriteden değil maalesef sigorta şirketinin tayin ettiği eksper tarafında yapılıyor. 

Bu hasar kaydı da sbm ye eksper tarafından aktarılıyor. 

SBM daha sonra bu bilgileri aracın geçmişi ve hasar kayıtlarını, değişen parçaları 5664 SMS ile satıyor. 

Bu bilgi satışı herkese açık. Parayı veren düdüğü çalar. 

Fakat sigorta bilgi merkezi sigorta eksperlerine bilgilere erişimi kapatıyor. Sorgulama sonucunda bilgiler “ ******* ” şeklinde kapalı olarak geliyor.

Daha açık anlatımla; 

Kaza tarihi itibari ile poliçeler görülemiyor, teminatlara ulaşamıyor , hangi acente , hangi basamak, hangi tarihlerde geçerli bilinemiyor. 

Benzer durumda araçların geçmişleri , geçmiş kazaları sigorta eksperi sorgusuna kapanmış durumda. 

Değer kaybını gerçek zarar ilkesi içerisinde eksper düzenlemesin diye olabilir. 

Sigortacılık kanununda “tek bağımsız ve tarafsız “ oyuncunun elleri bağlanmış , gözleri kapatılmış ayaklarına pranga vurulmuş durumda. 

Yine bağımsız olmayan yani sigorta şirketlerinin birliği altında işletilen sigorta tahkim komisyonuna (STK) hak aramak için gitti iseniz o zaman bu bilgiler bilirkişi olarak atanmış ise ekspere açılabiliyor. O da sınırlı. 

Ancak sbm ye 5664 sms ile sorgu başına 95 TL verirseniz aracın kaza geçmişini tarih sırasında görebilirsiniz. 

(Güncel fiyatlar için https://sigortam360.com/ )

Üç kazanız var ise her kaza için tekrar sorgu yapıp toplamda 380 TL ile değişen parçalar hakkında bilgi sahibi olmanız mümkün. 

Ama işçilikleri onarılan, boyanan kısımları göremezsiniz bilgi sınırlı gelmekte.

Aracımın bilgisi bana para ile oysa e-devletimden görebilmeliydim.

Şimdi gelelim “Keser döner sap döner , gün gelir hesap döner “ olayına.

Kaza tutanağına “kişisel bilgilerimin açık rızam ile işlenmesine izin vermiyorum “ notunu düşerseniz tutanak sbm ye kaydedilemez. 

Ya da anlaşamaz ve kolluk çağırarak “ Biz Anlaşamadık, Tutanağı Düzenleyin “ derseniz yetki alanına göre polis veya jandarma gelip tutanak düzenlemek zorunda. 

Bu tutanaklar sbm ye aktarılamaz, kaydedilemez. Aksi halde eksper ve sbm hukuki anlamda sorun yaşar. 

Tutanak ile mahkemeden kusur ve hasar tespitini talep eder aracınızı eksper gelmeden çok hızlı bir şekilde hasar ve kusur tespiti yaptırabilirsiniz. 

Süre neredeyse 15 gün. 

Rekabet kurulu 2008 de iptal etmesine rağmen hukuksuz yapılan sigortacının tedarik edeceği parçayı buldu bulmadı, geldi gelmedi, uydu uymadı sorunu yok , kusur tespiti için bekleme yok. 

Sonrasında bu tespit masraflarının ödenmesi için sigortaya gönderebilirsiniz.

Böylece hasar kaydınız sbm ye işlenemez. 5664 sms ile çıkmaz vatandaşın 95 TL si cepte kalır. 

Sigorta eksperi olarak bu bilgileri göremeyecek isem benim kanunlardaki tarafsız ve bağımsız kimliğim lekelenmiş, kirlenmiş demektir. 

Bu iş vatandaşa hizmet verememek , sadece sigortacının talebine uymak demektir. 

Bu oyunu denetleyici ve düzenleyici kurum olan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) ve Türkiye sigorta birliği altında sigorta bilgi merkezi SBM ve sigorta tahkim komisyonu (STK) ve Sigorta Eksperleri İcra Komitesi ( SEİK) hep beraber oynuyor. 

Seddk bilgiye erişmemize izin vermiyor."Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Yönetmeliği Madde 24 " ve  "Sigortacılık verilerinin toplanması , Saklanması ve paylaşılmasına dair Yönetmelik Madde 12" gereği "

Ne yapsınlar; SEDDK çalışan memurlar denetledikleri sigorta şirketlerini istifa edince işveren olarak görüyor. (Seddk insan kaynakları yönetmeliği mad.13/1 ) Yeri gelmişken kısa süre önce daire başkanlığından istifa edip Doğa Sigorta’da genel müdür yardımcısı olan Kuntay Baydar’ı tebrik eder, başarılar dilerim. 

SEİK bir yıldan uzun süredir her toplantıda gündeminden düşmeyen konu “Sigorta Eksperleri Sorgulama Kısıtlamaları “ nı tartışıyor.


Kaza sonrası anlaşmalı tutanağa sigorta şirketi alanına acentesinin ismini yazanlar ile hak aramak için kıvranan avukatlar var. 

Vay araç sahibine , vay hak sahibine, vay geç gelen adalete ve canım ekspere.


Sigortacılık güven işidir. 

Bir dava dilekçesinden;


SİGORTA BİLGİ MERKEZİNDE BİLEGİLER KAPALI
Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.